De Flamingo oplossing maakt gebruik van de betrouwbare NFC technologie. NFC staat voor Near Field Communication, de technologie om op korte afstand draadloos te communiceren.

Net zoals uw bankpas, OV-chipkaart of tag aan uw sleutelhanger

Zonder dat u het weet, past u waarschijnlijk al dagelijks deze technologie toe. Bijvoorbeeld als u in de winkel draadloos met uw bankpas of smartphone betaalt, als u in de bus of trein uw OV-chipkaart gebruikt, of als u met een tag aan uw sleutelhanger een deur op uw werk opent.

Informatie op de NFC-chip uitlezen

Om van NFC gebruik te kunnen maken is een NFC-chip nodig en een apparaat met NFC-technologie om de chip uit te lezen. Dat kan bijvoorbeeld een tablet of smartphone zijn.

Op de NFC-chip staat informatie. In het geval van een bankpas uw betaalinformatie. De Flamingo oplossing maakt gebruik van een NFC-chip waarin informatie staat over de slang waaraan de chip is gekoppeld. Bijvoorbeeld:

  • uniek identificatie nummer;
  • toepassing;
  • data van ingebruikname;
  • aantal ingebruiknames;

De Flamingo app controleert of de juiste slang is geselecteerd

In de app kan informatie opgeslagen worden over welke slang de operator moet of mag gebruiken. Bijvoorbeeld door het scannen of op een andere manier importeren van data of een opdracht waarin staat beschreven welke slang gekozen moet of mag worden. De operator scant, met de tablet of smartphone waarop de app staat, de slang die van een NFC-chip is voorzien. De NFC-chip stuurt de informatie over de slang naar de app. De Flamingo app controleert of de juiste slang is geselecteerd en waarschuwt de gebruikers als deze niet overeenkomt met de slang die in de opdracht staat.

De Flamingo app op uw smartphone

Geen batterijen

Het grote voordeel van NFC is dat de chip zelf geen stroom nodig heeft. Door een slimme technologie wordt er een klein stroompje in de chip opgewekt wanneer een NFC-lezer dichtbij gehouden wordt. Andere communicatietechnieken zoals Bluetooth, wifi, GSM en 4G verbruiken relatief veel stroom.

Uitstekend geschikt voor industriële omgevingen

NFC is ook een betrouwbare technologie, uitstekend geschikt voor industriële omgevingen. Factoren zoals elektromagnetische velden (EMI) hebben aanzienlijk minder invloed op de werking dan bij andere soorten chips.

Chips ingegoten in een stevige tag kunnen bovendien zeer goed tegen een stootje of een fikse regenbui. Daarnaast gaan NFC-chips jarenlang mee en kan de informatie op een chip vele malen herschreven worden.

Binnen een tel de informatie uitgelezen

Voor het verbinden van apparaten via Bluetooth zijn veel handelingen en dus veel tijd nodig. Dat is niet het geval bij NFC. Met het uitlezen heb je binnen een tel je informatie op het scherm van je tablet of smartphone.

Veilig buiten bereik

Om een NFC-chip uit te kunnen lezen moeten tag en uitleesapparaat binnen enkele centimeters naar elkaar toe gebracht worden. Het is dus onmogelijk om op afstand een chip uit te lezen of informatie te wijzigen of te verwijderen.

Hoe NFC-technologie werkt

De app herkent alle slangen en pompen. Zo kunnen we de hele line up controleren.


Zo werkt Flamingo


Meest gestelde vragen

Heeft u nog vragen. Wilt u de antwoorden op uw gemak nalezen? Kijk dan op de FAQ waar we uw meest gestelde vragen beantwoorden.